Janus Pannonicus

Janus Pannonicus

2019. november 01. - Desertus

A nyelvjárásru

 Mindën vidiékneg mëgvan a maga nyelvjárássa. Neküng is, itt a nyugoti viégekën. Csufúnak is minket rëndëssen, hom’mi mindënt ollan zönögvö mondunk. Aki má uóvasta a Kutyaur törtiénetit, mëg izs gyüőzüődhetëtt rúla. Na de ollad miég a Lüőrincze Lajos së hallott, peig üő osztá tiénleg mindënt tudott a nyelvek járásáru, amillet ién gyerëkkoromba a büki álmáson. Bük akkó miég fontos vasúti csomuópont vuót, mer’ nëmcsak a Szombathel – Soprony vonat át itten mëg, hanëm járt miég a Riépcevis – Csepreg – Bük – Sárvár vonat is. Id lëhetëtt átszányi, ha Szombathelrü Csepregbe akartam mënnyi a nagyanyámiékho. Má van annak negyvenöd esztendejë is, hom’mëgszüntettiég eszt a vonalat. A csepregi ëtykori álmás közelibe, a temetüő melledd áll is a vasúd emliékművö.

            Enneg a büki álmásnag vuót ëk’kis gömböc füőnökö, aki – mer’ akko miég nëm vuót giépesidvë a forgalmi közlemiény, nëm úm’mind ma, amid a Gyësëv álmásokon alig lëhed evisēnyi, ollan idegënyëssen beszil magyaru, szuóva’, aki – bemonta, hogy ippeg mëllik vonagy’gyün valamëllig vágánra. Valahogy illenformán: Zsopron déli pályaudvarról zëmélyvonad érgëzig a másodig vágányra ézs dovább indul Zombadhelyre. A vágány melledd dezzség vigyázni. Hát, asszëm, enneg alaptyán rászuógátunk a csufúkodásra, pejg a helzet nëm ennyire rossz.

            Oszt nëm mindënki szereti ám a nyelvjárást, füőkiépp a pestiek nëm. Assziszik, aki nyelvjárásba beszil, am’mind mucsai mëg bunkuó. Amikor a zëggyetëmën tanitottam Budapestën, em’miég a mút iévezredbe, a zezërkilencszázhetvenyes-nyuócvanyas iévekbe lëhetëtt, a zëggyik csoportba csupa urilán tanút – a magyar mellett a másik szaktyok angol mëg francia vuót. Na, akkó az illenëk nagy riészë küfüődön járt oskolába, mer a zaptyok diplomata mëg illesmi vuót. Na, ezëk osztá sëmmit së tuttak arru, mivan a magyar vidiékën, de miég csak as’së, mi van a füőváros sziélsüő kerületeibe. Asztat asztá esë tudnák kiépzēnyi, hogy vidiékën is lëhet iényi. Mer a kultúra mëg illenëk csag Budapestën vannak. Osztá kiérdësztem tűlök, mikó vuótak szinházba legutuóbb – erre nagy gondúkodás után aszonták, hád valamiko taval. Na, mondok, ëgy iévbe ëccër miég vidiékrü is elëhet mënnyi akár budapesti szinházba is. Osztá azon az uórán viégig nyelvjárásba besziétem, hád látnya köllöd vuóna, hoty szenvettek szëginyëk.

No de mára abbahagyom, asztá maj foltatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://pannonicus.blog.hu/api/trackback/id/tr8015228062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása